Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

Бердичівські хроніки рівненських бібліотекарів

4 квітня 2019 року в рамках професійного візиту, організованого ГО «Рівненське обласне відділення Української бібліотечною асоціацією», бібліотекарі Рівненщини познайомилися з діяльністю публічних бібліотек м. Бердичів .

Півсотні бібліотекарів приїхали вивчати практичний досвід роботи публічних книгозбірень міста у напрямку організації бібліотечного обслуговування молоді, створення музейного простору в бібліотеках, проектної діяльності та розвитку інноваційних послуг на місцях.

Програма професійного візиту включала:

  • відвідування Бердичівської центральної міської бібліотеки та Бердичівської міської бібліотеки для дітей,
  • знайомство та професійне спілкування з колегами,
  • практичне ознайомлення з напрямками діяльності міських книгозбірень,
  • оглядові екскурсії історичними місцями міста.

Делегація рівненських бібліотекарів розпочала знайомство з Центральної міської бібліотеки, де впродовж трьох років діє Молодіжний центр "М-Формація", відкритий завдяки активній проектній діяльності закладу та підтримки місцевих органів влади.

Роботу бібліотеки забезпечують чудові і мудрі бібліотекарі та творчі представники покоління NEXT під керівництвом Татяни Кущук.

У бібліотеці створені сучасні та креативні простори для дітей, молоді та дорослих, де можна навчатися, розвиватися, гратися, цікаво та весело проводити дозвілля.

Відвідавши центральну бібліотеку, можна взяти книги додому, почитати пресу на місці, опанувати комп’ютерну грамотність, стати учасником літературних та культурних імпрез. Бібліотека підтримує тісні зв’язки з соціальними закладами Бердичева, здійснює бібліотечне обслуговування та пропонує програму культурних подій для вихованців геріатричних пансіонатів. Бібліотекарі створюють унікальні артбуки краєзнавчого змісту, які розкривають життя видатних бердивчан.

Незабутнє враження залишив Молодіжний центр «М-Формація», досвід якого представляли його молоді спеціалісти. Центр пропонує різні програми та проекти для дітей та молоді, в т.ч. для молодих людей з інвалідністю.

Персонал Центру – активні учасники неформальної освіти. Отримані знання та компетенції успішно застосовують у практичній діяльності, пропонуючи своїм відвідувачам цікаві тренінги, форми роботи та послуги.

Календар подій «М-Формації» насичений тренінговими програмами, інтелектуальними іграми, музичними вечірками, спортивними подіями, знайомствами з цікавими, творчими особистостями, кінопереглядами, зустрічами у мовному клубі, культурними та мистецькими імпрезами, які проходять як в Центрі, так і відкритих просторах містах.

Сучасні приміщення бібліотеки дозволяють мобільно організувати середовище для майстер-класу, малювання, музичної репетиції, навчання, активної гри. У бібліотеці можна скористатися музичними інструментами, технічним обладнанням, мольбертами і навіть швейною машинкою!!! Тут кожен знайде заняття для розвитку і відпочинку, зможе реалізувати творчі здібності, знайти нових друзів та стати успішним.

Не менш цікавим було знайомство з Центральною бібліотекою для дітей, яка сьогодні діє як полікультурний центр громади. Під бібліотечним дахом розмістилися Українська етнографічна вітальня, Музей єврейства Бердичева та польська бібліотека імені В.С. Реймонта.

Дитяча книгозбірня веде активну проектну діяльність, спрямовану на зміну середовища та впровадження нових форм роботи. Нині йде робота по створенню цікавих локацій для юних відвідувачів, наприклад лаунж-зон, покращення інтер’єрів культурних осередків.

Родзинкою бібліотеки є Музей єврейства міста Бердичева, який був відкритий завдяки ініціативі бібліотекарів та підтримці мерії міста й єврейської громади Бердичева. Музей містить інформаційні стенди про історію, релігію та культуру, демонструє предмети побуту та професійної діяльності єврейської громади міста; інтерактивні інсталяції розкривають трагічні сторінки життя містян періоду Другої світової війни. Музейний простір бібліотеки – популярне місце для відвідування туристів, проведення зустрічей, презентацій нових досліджень, наукової роботи і, звичайно, екскурсій. Що ще додати…, краще один раз побачити!!!

Знайомство з колективом бердичевських колег, вивчення їх практичної діяльності свідчить, що «…якщо ти не збираєшся завтра стати кращим, тоді навіщо тобі завтра? Хасидська мудрість».

Продовженням поїздки стало знайомство з туристичними принадами Бердичіва. Рівненські бібліотекарі відвідали стильний Музей Джозефа Конрада в Бердичеві та Всеукраїнський Санктуарій Матері Божої Святого Скапулярію міста, яким опікуються брати Босі Кармеліти.

Вражені, здивовані побаченим, натхнені! Дякуємо, колеги!

P.S. Прочитано у Музеї Єврейства міста Бердичева:

«…Пітьму не можна розігнати палкою, потрібно просто додати світла. Любавичевський Рабе».